Whenever I used to see an ad on TV or in food markets of jello desserts, I got a raging urge to fix a big bowl the meanest portion of jello there is. Despite guilt and abdomen pain, the taste of those cheap chemical additives of fruit flavoring and commercial dye were just too strong to resist. Today I made the cleanest jello dessert i could possibly do without the need to add sugar as well!! Now how awesome is that. This mouthwatering dessert is made with Agar Agar, a seaweed (although some claim it is a plant) that has been used in far eastern cuisines for centuries. This alkaline and potent plant which has many nutrients including calcium and potassium is used as an appetite suppressant and a laxative, so it can help dieters and persons with chronic constipation.
Ok, so on to business. You will be making two jello layers first the pineapple and rhubarb in green tea
What You Need
1 cup of boiling water with 1 green teabag and let it steep until warm
1 cup of 2 stalks of rhubarb slices and mix 1/4 cup of maple sugar or 1/2 cup of maple syrup (or alternatively use xylitol)
2.5 Tbsp. of lemon juice
1 cup of ripe and sweet pineapple mixed with 1/2 cup apple sauce
5 grams of agar agar strips or 1.5 tsp of the powder
What to do
Mix the rhubarb with maple sugar and set aside
Mix all ingredients (except rhubarb) on top of a pot on a low medium heat until all agar agar dissolves
Add the rhubarb slices
Look for a nice Kugelhopf pan and pour the mix in it. it will take about 30 to 45 minute and the mix will set.
Now you do the second layers
What you need for second layer
1/2 cup red raspberries mixed with 1/2 cup of water
juice of a large lime and its rends
1/4 cup beetroot juice for color
1/2 cup apple sauce
1 tsp agar agar
What to do
Put all in a blender and blend until all mixed
In a medium heat put the mixed ingerdiants in a pot and bring to a boil
Make sure the agar agar is dissolves
Let it get warm and then add it on top of the first layer
Let it cool and place it in the fridge
To serve, put the serving plate on mold then invert
Soak a kitchen towel in a bowl of boiling water, use silicone mittens to squeeze water off then place the towel over the inverted bowel, it may take some time but eventually it will loosen up and land on the plate
Put desired tropical fruits, and serve cold
جبل الجيلاتين النباتي بالفواكه الموسمية من الحلويات اللي كنت حاب أجربها و أنسف كل المواد الضارة اللي تكون مع الجلو اللي نشتريه( سكر – نشا – جلوكوز – أصباغ) فقمت و واستخدمت فواكه تكون بطبيعتها حلوة الطعم و استخدمت ألوانها علشان تلوين الجلي و أخيرا استخدمت الأجار أجار (أو الأغار أغار ) بديل للجيلاتين .. و النتيجه كانت لذيذة جدا أتمنى تجربونها خصوصا أن الأجار أجار له فوائد غذائية كثيرة منها إنه قلوي فيساعد الجهاز الهضميعلى تقليل الحموضه. اضافة الى معادن مثل الكالسيوم و البوتاسيوم و الحديد. و الأجار أجار أيضا يعد من المواد اللي تسبب الشبع لان حجمه يزيد و لذلك يستخدم في الكثير من أدوية التنحيف تحت مسميات عديدة.
المواد اللي نحتاجها راح تكون على مرحلتين لتكوين الحلو بهذا الشكل
المرحلة الأولى
كوب واحد من مشروب الشاي الأخضر اللي تفضلونه (يكون ساخن ) و يوضع في قدر
كوب من الأناناس الطازج الناضج كثيرا مع نصف كوب من صلصة التفاح غير المحلاه
كوب من الروبارب مقطع الى قطع صغيرة مع ربع كوب من سكر الميبل أو نصف كوب من الميبل سيرب العضوي ( او اذا تحبون من الممكن استخدام الزايليتول نفس كمية السكرالميبل ) و يترك جانبا و راح تلاقونه تطلع منه سوائل كثيرة
ملعقتين طعام و نصف عصير الليمون
خطوات الطريقة
نخلط جميع المواد ما عدا الروبارب و نضعها على نار هادية ونتأكد ان الأجار أجار يذوب
لما نتأكد من ان الجيلاتين النباتي ذاب تماما نضيف قطع الروبارب
نخلطها ونصبها في أحد القوالب الهرمية أو القوالب اللي تعطينا الشكل المشابه للي في الصورة (كيوغلهوف) و يفضل تكون من اللي سهل استخراج الجيلي منها لاحقاً
نتركها قليلا وراح نلاقي إنها جمدت أسرع من الجيلاتين العادي
ننتقل للمرحلة الثانيه أثناء برودة الطبقة الأولى
المكونات للمرحلة الثانية
نصف كوب من التوت الأحمر الطازج أو المثلج مع نصف كوب من الماء
عصير ليمونه خضراء كبيرة مع برش القشرة
ربع كوب ماء الشمندر الأحمر للون
نصف كوب صلصة التفاح الخالية من السكر
ملعقة شاي صغيرة من الأجار أجار
طريقة العمل
في خلاط كهربائي نقوم بخلط جميع المكونات
نضعها على نار هادية الى أن تبدأ في الغليان و نتأكد من ذوبان الأجار أجار
نتركها تبرد قليلا لانها ستجمد بسرعه ثم نصبها فوق الطبقة الأولى من الجلي و نترك الجميع يبرد خلال درجة حرارة الغرفة
نضعها بعد ذلك في الثلاجة لكي تبرد تماما
عند التقديم نضع فوطة مطبخ نظيفة في اناء به ماء مغلي
نقوم بقلب وعاء الجلي في طبق التقديم و ثم نقوم بوضع الفوطة الساخنه بعد عصرها على الوعاء المقلوب
نتركها مدة و ان احتاج نكرر الفوطة الساخنه الى ان ينزل الحلو على الطبق
وقت التقديم زينوا الحلو باي نوع من الفواكه التي تفضلونها
بالعافيه 🙂
One Comment Add yours