This is one of the best side dishes I have tried nad amongst the easist and tastiest. Originally made in Spain but i tried it first in Barcelona (made with starchy potatos) and I was immediatly a big fan. today i’m sharing this special delicious fridge-friendly dish that will have an occasional presence on your tables.
what you need
1/4 Extra version olive oil
1 large spanish red onion
1 large sweet potato
1 large yam
2 tsp kosher salt
5 eggs
1 tsp oregano
1 tsp paparika
1 tsp ground blackpepper
نحتاج للتالي
بصله حمراء كبيرة
بطاطا حلوة حمراء
بطاطا حلوة بيضاء
ملعقتين صغيرتين ملح خشن
خمس بيضات
ملعقة صغيرة زعتر أوريغانو
ملعقة صغيرة بابريكا
ملعقة صغيرة فلفل أسود مطحون
What to do
Carefully using a mandoline slice the sweet potatoes, red onion, and yam
Put the oil in a pan and add the red onions
Add the oregano and the salt
Once it begins to cook, arrange the sweetpoatato and yam slices
طريقة العمل
باستخدام قطاعة الخضار (ماندولين) قم بتقطيع البصل الى قطع صغيرة
ضع الزيت في مقلاة و على نار هادئة قم بتوزيع شرائح البصل ووزع الزعتر و الملح
عندما يبدأ البصل بالنضج نقوم بتوزيع شرائح البطاطا فوق البصل ثم نغطي المقلاة
Make sure the heat is low so that the onions won’t burn and let it cook for few minutes until potatoses looks semi transperant
Using and spatula or a knife try to loosen the sides
نتأكد من أن النار هادئة حتى لا يحترق البصل و نتأكد من استواء البطاطا وذلك عندما تتحول الى شفافه قليلة
نستخدم سكينة و نحاول تخليص أطراف البطاط الملتصقة بالمقلاة
Top the pan with a dish then carfully flip it over
ضع طبق مقاوم للحرارة فوق المقلاة و يحذر قم بقلب المقلاة فوق الصحن و اتركه جانباو سنقوم باستخدام المقلاة نفسها
Mix the eggs and add the spices
اخفق البيض بالبهارات وصبها في المقلاة نفسها
In the same pan add the eggs and spices
Return the fried potatoes mix on top of the eggs
قم بوضع البطاطا المقليه و البصل مرة أخرى فوق البيض
Loosen the eggs and onions on top the eggs
وزع البطاطا و البصل فوق البيض وقم بتغطية المقلاة و اترك البيض ينضج لمدة خمس دقائق أخرى
Cover the pan and leave it on a low heat for 5 mins.
Take the lid of and flip it on your serving plate, and enjoy hot or even when it gets colder.
ارفع الغطاء و قم بحذر بقلب فطيرة البيض على طبق التقديم و قدمه ساخنا أو بارداً
بالعافية