Vegan grainfree saffron and rosewater Pancakes بان كيك الزعفران وماء الورد الخالية من أي مكونات حيوانية

 

photo 2

These Pancakes are Gluten free, Grains Free, Eggs Free, Dairy Free and Nuts free.

 

البانكيكس هذي خالية من الغلوتين و خالية من جميع أنواع الحبوب و الألبان و البقول و المكسرات

Making Pancakes without wheat or flour can be a bit of a hassle, but preparing it without eggs is really hard. You can only imagine the times I retried some of the ingrediants included in this reciep to prepare this dish, and still it wasn’t easy. So when you start preparing the ingrediants and the cooking processes try not to give up becasue it needs some practice to know when exactly to flip this soft textured pancake and how. Once prepared make sure you try it with all sorts of topping cause you deserve it. 🙂

Try this and let me know what you think.

* Note; you can substitute coconut flour with plantain flour but the resulting pancakes will be dark.

Makes 5 pancakes

 

Ingredients

¼ cup ground chia seeds

½ cup rosewater

¼ cup saffron liquid

1 tsp guar gum or xantham gum

¼ cup coconut flour

2 tbsp. arrowroot flour

1/3 of a cup maple syrup

2 tbsp. apple sauce

1 tsp sea salt

1 tsp baking soda

½ tsp ground cardamom

1 ½ tbsp. coconut oil and a bit to grease the pan

 

Note: some might like it a bit sweeter, so you either use few drops of your own brew of stevia, or alternatively use few from Sweetleaf liquid stevia.

 

What to do

Mix the first 4 ingredients and let them gel for at least 5 minutes (if it does not gel add 1 tsp. ground chia seeds)

Mix the remaining ingredients together until you get thick paste dough

Add the gelled chia seeds mix to the dough mix and mix all well

Leave for few minutes to rest

Bring a nonstick pan to heat (very low heat shall be used throughout the cooking because we don’t want them burned)

Pour about ¼ cup of the mixture and round it up with the back of your spoon (the trick is not to spread them big, make them small and a little bit thicker than regular ones)

Leave them for a good 4 – 5 minutes on each side, remember that heat should be on its lowest

Try releasing them from the pan before flipping them, then have a strong heart and flip them quickly 😀

Leave for another 4 minutes then drag them onto your serving plate.

I like the idea of eating this fragrantly sweet pancake with tangerines, oranges or sweet lemons. Just heat some of that fig and dates spread that I made (check my recipe post on Instagram account @caveboy_grubs for that post)  and smear a bit of my fig and date spread a bit on top or between layers and savor these exquisite clean and refreshing flavors.

Bil aafya (that’s Bon Appétit in Kuwaiti)

 

photo 5

الوصفة هذي هي الطريقة النباتية لعمل البان كيك. عمل البان كيك بدون طحين ممكن يكون سهل الى حد ما لكن عمله من غير بيض! هذا اللي كان صعب خصوصا اني مو مستخدم بدائل البيض النباتيه لأنها تحتوي على الصويا أو طحين الذرة او طحين البطاط .. و هذا اللي يخلي العملية شوي يبيلها صبر لأن النتيجه هي عبارة عن بان كيك لذيذ و صحي جدا يكاد يكون خالي من المواد اللي تسبب حساسيات. اذا ما نفعت من أول مرة كرروها لأنها بالفعل تسوى خصوصا ان مافيها مسكرات بعد. 

 

ينتج 5 أو 6 بانكيكس

* ممكن عمل نفس الوصفة باستخدام طحين البلانتين – الموز الأخضر لكن البانكيكس راح يصير لونها داكن فتنفع اذا بتسونها بالكاكاو 

 

المكونات

¼ كوب من بذور الجيا المطحونة

½ كوب ماء الورد

¼ كوب سائل الزعفران

1 م.ص غوار غم أو زانثام غم

¼ كوب طحين جوز الهند

2 م.ط طحين الأروو رووت

1/3 كوب شراب الميبل

2 م.ط صلصة التفاح الخالية من السكر

1 م.ص بيكربونات الصوديوم

½ م.ص هيل مطحون

1 ½ م.ط زيت جوز الهند ذايب، و شوية لدهن المقلاة

 
Error
This video doesn’t exist

الطريقة

نخلط أول أربع مكونات و نتركها جانباً للتثخن لمدة 5 دقائق عالأقل لتثخن

نخلط المكونات الباقية حتى نحصل على عجينة ثخينة

نقوم بمزج الخليطين جيدا و نتركهم مرة أخرى لكي تتكون عجينة متجاتنسة  ( نحتاج لهذه الخطوة لعدم وجود غلوتين أو بيض يجعل المكونات تتماسك)

على نار هادئة جدا نقوم بتسخين المقلاة و دهنها بقليل من زيت جوز الهند

نصب مقدار ربع كوب و نحاول بظهر الملعقة تسوية الاطراف و السطح حتى نحصل على شكل دائري ( الفكرة أن نصنع بان كيكات صغيرة نسبية مقارنة مع مثيلاتها العادية )

نترك العجينه في المقلاة مدة 4 – 5 دقائق على كل وجه (لا نستعجل! و النار تكون منخفضة جدا لكي تنضج المحتويات )

نقوم بزحزحة البان كيك و ثم قلبه و تركه مدة 4 دقائق أخرى

ننقل البان كيك على شبك لكي يبرد قليلا . عندما يبرد نقوم بمسح القليل من كريمة التمر و التين الساخنه على الوجه و تناول البان كيك مع أي نوع من الحمضيات سواء يوسفي او برتقال أو ليمون هندي حلو.

بالعافية 🙂 

photo 3

2 Comments Add yours

  1. Nour says:

    I love that you are sharing your recipes here! This one is very interesting. I have one question about coconut flour, does it rely on the arrow root flour to become less floppy and more stable? I tried it without as I couldn’t find any at the time and the mixture was spongy and wouldn’t cook all the way through on the grill.

    Like

    1. mosta6eel says:

      Really sorry for the late reply I just found out that I have two comments which never happens 😅😅 so I’m really excited. Yes arrowroot and tapioca flours have their special properties of manipulating coconut flour and making it either dryer (arrowroot flour) or flexible and fluffy (tapioca flour) but the GI of the later is a bit higher then the other flour and that’s why I use it sparingly 👍 thank you for your comment and participation 🙏

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s