This is my Granola chocolate bar which is very popular with customers and i have been very busy lately just preparing quantities from. This weekend it is your project to make your own, either with my granola available in previous post, or with your own granola. just make sure its sugar free because this one substitute dates for sugars.
let me know what you made of it and what do you think 😉
This will yield 10 huge and delicious bars
What you need
3 cups of CBG Granola
1 cup of medjool dates (or any quality variety)
1/4 cup warm water
1 tsp cinnamon
1/2 tsp sea salt
Ganache topping
200g unsweetend organic 100% cocoa chocolate bars (cooking chcolcate)
1/3 cup organic palm shortening
3 Tbsps. Maple syrup
What to do
turn on the oven on 120 C temp.
1. Mix water with dates and microwave for 30 sec. until it is soft. Mix all well into a paste
2. add the cinnamon and salt to the granola
3. Mix date paste with the granola and be careful if the dates are still hot
4. In a prepared pan with parchment lay the mixture and smooth top with hand or spoon
5. put it in the oven for as long as 1 hour, then take it out and leave it to get completely cold
To prepare the ganache
1. Add pro ken pieces of chocolate, maple syrup and the palm shortening to a glass bowl and melt them together
2. once melted immediately pour over the cold granola and tip it on all sides to cover the entire area.
3. let it cool completely and then cut inside the pan to desired shapes before opening the spring form pan ( makes it easier and less prone to get crumbled)
enjoy 🙂
كيفية عمل غرانولا بار بالكاكاو
خالية من الشوفان و الحبوب و منتجات الألبان
الويكند المقبل عندكم كلكم المهتمين بالآكل الخالي من السكر و اللي أطفالنا راح يحبونه ( و عن تجربة ) و هو الغرانولا بار .. اللي ممكن تسونها باستخدام وصفة الغرانولا اللي حطيتها في بوست سابق. و هي من أكثر الحلويات اللي أجهزها مبيعا و عملها سهل مع انه يحتاج بس لوقت و توفير المكونات اللي استخدمها لعمل هذي الحلوى اللذيذة و المغذية فعلا و الخالية من أي سكر مضاف أو حبوب و أيضا ممكن تسوونها بأي غرانولا
راح ينتج عندكم ١٠ قطع من بار الغرانولا الكبيرة و اللذيذة
اللي نحتاجه
٣ أكواب من الغرانولا
١ كوب تمر من الأنواع الكبيرة الفاخرة
١/٤ كوب ماء دافي
١ م.ش دارسين/قرفة
١/٢ م.ش ملح بحري
لعمل غناش الكاكاو للتغطية
٢٠٠ غرام من الكاكاو السادة بنسبة ١٠٠٪ عضوي
٣ م.ط شراب الميبل / القيقب العضوي
١/٣ كوب من الزيت جوز الهند أو السمن العضوي لجوز الهند
طريقة العمل
يتم اشعال الفرن علي درجة حرارة ١٢٠ سيليزية
١. نقوم بوضع التمر مع الماء في وعاء زجاجي و ادخاله الميكروويف لمدة ٣٠ حتى يصبح التمر ليناً للغاية و نخلط المزيج ليصبح كالعجينه
٢. انتبهوا لحرارة التمر و قوموا بخلطه مع الغرانولا
٣. ضعوا مزيج التمر و الغرانولا في وعاء الفرن و ادخلوه الفرن لمدة ساعة
٤. بعد ساعة نخرج الوعاء و نتركه لكي يبرد تماما
لعمل الغاناش
١. نقوم بخلط قطع الكاكاو غير المحلاة بشراب الميبل و سمن جوز الهند العضوي ثم نذيب الجميع على حمام مائي و نقوم بتغطية الوعاء لنحافظ علي رطوبة الكاكاو
٢. بمجرد ذوبانه المزيج نقوم بصبه على الغرانولا الباردة و نقوم بتحريك الوعاء في كل اتجاه حتى يتغطى المزيج كاملا
٣. نترك الغرانولا لكي تبر تماما في جو الغرفة ثم تقوم بتقطيعها في الوعاء قبل اخراجها لكي لا يتكسر الكاكاو .. لمن هم أكثر اتقان ممكن تشكيل و قطع الغرانولا بالأشكال اللتي تحبونها
بالعافية