Egg waffles are a great replacement to the original wheat waffles. Unlike the original they’re not as light, but they taste really good specially if you’re avoiding grains and dairy in your lifestyle.
Note that if you’re using a waffle iron, try to remove the top cover and let the waffle brown for 2 minutes by drizzling extra ghee drops on top, before serving it with fruits and ice cream
4 large or 5 medium eggs
1 tsp apple vinegar
2 tbsp maple sugar
1/4 cup ghee (more for oiling the waffle iron)
1/2 tsp salt
1 tbsp vanilla essence mixed with few strands of saffron
1 tsp cinnamon
1/2 cup almond flour
1/4 cup coconut flour
2 tbsp arrowroot (more for dusting the waffle iron)
1 1/2 tsp baking soda
For garnish
Poached peaches
Blue berries
Raspberries
And a scoop your favored ice cream
What to do
Mix the first seven ingredients well
Add the flour mix over the egg mixture and give it a good stir, then leave for 5 minutes
In the meantime prepare the waffle iron (oil and dust with arrowroot) or the waffle machine
Pour the mixture in the middle and don’t over fill the pan
Put in the 200 C oven for 5 minutes, or in the waffle machine until it’s done.
Remove the waffle onto a plate then top with ice cream, poached peaches and berries and drizzle with organic maple syrup
الوافلز من المأكولات الشهية اللي نحب نأكلها من فترة الى فترة بس مشكلتها الطحين اللي ُتحضر به. هذي وافلز خالية من طحين القمح والحبوب وجهزتها بطريقة شرقية بإضافة قليل من الزعفران .. جربوها ان شالله راح تعجبكم خصوصا اللي مثلي ما يقدرون يتناولون الطحين ومنتجات الالبان.
اللي نحتاجه
٤ بيضات كبيرة او ٥ متوسطه
١ م.ش خل تفاح عضوي
١/٢ م.ش ملح بحري
٢ م.ط سكر الميبل او سكر جوز الهند
١/٤ كوب سمنة منزليه او زيت جوزالهند
١ م.ط ڤانيلا
١ م.ش دارسين
١/٢ كوب طحين اللوز
١/٤ كوب طحين جوزالهند
٢ م.ط طحين جذور الاروو
١ ١/٢ م.ش بيكربونات الصوديوم
للتزين
خوخ طبيعي مطبوخ
أنواع من التوت ومعاهم كرة آيس كريم من اختياركم
الطريقة
تخلط اول ٧ مكونات في وعاء
تخلط انواع الطحين الثلاث ويضاف لها بيكربونات الصوديوم
يضاف خليط الطحين للمزيج ويخلط الجميع جيدا ثم يترك ٥ دقائق ( في هذه الأثناء نقوم باشعال جهاز الوافل او تسخين وعاء الوافل)
نقوم بصب المزيج في وسط وعاء الوافل مع مراعاة عدم وضع كمية كبيرة من المزيج حتى لا ينسكب المزيج من الأطراف
(في حالة استخدام جهاز الوافل نتبع الطريقة الجهاز نفسه ، وفي حالة وعاء الخبز نقوم باشعال الفرن على درجة حرارة ٢٠٠ سيليزية)
نضع الوعاء في الفرن ونتركه لمدة ٥ دقائق ثم نقلبه على الوجه الاخر لمده دقيقتين
ننزع الطرفين ببطء ونقوم بإخراج الوافل ووضعه في طبق وهو ساخن نقوم بوضع الآيس كريم والفواكه وإذا أحببنا نضع بعض القطرات من شراب القيقب