Paleo sweet noodles and fried eggs (Balaleett)     بلاليط پيليو صحية بالطريقة الكويتيه 

 

I need to be patented for this healthiest ever #balaleett (a Kuwaiti/gulf originated dish made from saffron and cardamom infused sweetened angel hair pasta served with fried eggs) 👍 not only this is incredibly delicious, it surely can compete with the original and crush it with its nutritional values.

What you need 

1 medium sized spaghetti squash cut lengthwise, seeds removed then roasted cut side down in a 180C oven for 30-40 mins depending on your oven.

1 tsp cardamom (and a pinch to be added on fried eggs)

1/2 tsp saffron threads soaked in 1 tbsp hot water for 10 minutes

1/4 a cup ground coconut sugar or maple sugar

2 tbsp homemade ghee

3 free range eggs mixed with 1/2 tsp salt and the reserved pinch of cardamom

 

What to do 

* Scrape the cooked squash with a fork and separate its fibers to threads using two forks

* Add the cardamom, soaked saffron mixture, and powdered sugar to squash and mix well adjust the taste to your liking.

* In a skillet over medium low heat put the ghee followed with the eggs mixture

* When you found its ready flip it over and turn off the heat. Let the fried egg cool a bit

* Add the squash sweet mixture in the middle of the fried eggs and roll them up then slice with a sharp knife in the middle and serve in a warm plate

 

يا جماعه الطبق هذا يحتاج تسجيل براعة اختراع .. البلاليط من الاطباق اللذيذة اللي نتحاشاها لان هضم المعكرونة يسبب لنا تعب يظل معانا الى مابعد متعة تناولها.. فالابتعاد عن هذا الطبق اللذيذ كان أفضل حل .

اليوم انا جهزت بديل أتمنى تجربونه باستخدام قرع الاسپاجيتي (يباع في سيڤكو ولولو هايپر ماركت) للي موجودين في الكويت وانا دايمااشتريه من Lu&Lu

  

المكونات

حبة من قرع الاسپاجيتي تكون متوسطة الحجم نقوم بشقها طوليا وتنظيفها ووضعها في فرن حرارته ١٨٠ سيليزيه (مكان الشق الى الأسفل ) لمدة ٣٠-٤٠ دقيقه الى ان نجد ان القرع ينقسم الى خيوط بمجرد تحريكه بشوكة طعام

١ م.ش هيل مطحون طازج

١/٢ م.ش زعفران منقوع في ماء حار لمدة ١٠ دقايق

١/٤ كوب سكر جوزالهند او سكر القيقب العضوي (وليس الشراب) مطحون بالمطحنة البهارات الى ان يصبح مثل الپودرة

٢ م.ط سمنة منزليه

٣ بيضات مزرعه عضويه طازجة مخلوطة مع ١/٢ م.ش ملح بحري ورشة هيل

 

الطريقة

* نقوم بفرط القرع بواسطة شوكتين طعام لنحصل على خيوط متفرقة

* نضيف الهيل والسكر والزعفران المنقوع بماءه ونخلط الجميع جيدا ونتأكد من الطعم اذا ما كنا نفضله اكثر حلاوة فنضيف مزيدا من السكر

* نقوم بعمل قرص البيض المقلي بصب السمنة في مقلاة حارة على نار هادية ثم صب مزيج البيض

* اذا ما نضج البيض نقوم بقلبه ثم نطفئ النار

* نترك البيض يبرد قليلا ثم نضع ٤-٥ ملاعق كبيرة من القرع في منتصف القرص ونقوم بلفه

* نقوم بتقطيع رول البيض وتقديمه في طبق دافيء

 

أتمنى تجربونه وتعطوني رأيكم لانه يهمني  

5 Comments Add yours

  1. mosta6eel says:

    Reblogged this on mosta6eel and commented:

    paleo sweet angelhair noodles wrapped in fried eggs .. a healthy and delicious treat

    Like

  2. Nooor says:

    Am gona try this now!

    Liked by 1 person

    1. mosta6eel says:

      You’re awesome 💪🏼

      Like

  3. Fatma says:

    You are the best Masal Allah 👌🏻👋🏻

    Liked by 1 person

    1. Thank you for your kind words I hope you make this dish soon 👍🏼

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s