For as long as i remember stuffed zucchini was one of the dishes my mothers did regularly, and she made them quiet delicious. Then I married Fatema my wife, and she did her own version (based on an Egyptian recipe and it was phenomenal, literally a melodic dish of authentic flavours that bare resemblance to nothing else). The only problem is that they can be fattening if your body can digest or tolerate rice, which is the major component in the recipe. So when I started on primal feeding lifestyle, I started emulating all those dishes that i loved before and work still to make the rest. So, without further unneeded waste of time, I give the Paleo Mahshi, and it can be Paleo Vegan if you omit meats and animal produced ingredients it will be just as good.
What you need is
1 medium head of cauliflower ground in food processor to tiny pieces
3 medium sized tomatoes thinly sliced (not pureed for the stuffing) + 1 large for diced in into chunks for the sauce
1 medium sizes onion thinly sliced
2 minced garlic cloves
1 cup of parsely then we shred it into small pieces
1 cup coriander and we did with it as we did with the parsely
1 tsp salt
1 1/2 tsp black pepper
1/2 tbsp dried mint
10 zucchinis or elongated white eggplants or both
For the sauce
1 cup of your choice of broth (i use homemade chicken broth)
1 small onion diced into cubes
1 kept large tomato diced
1 tsp of marjoram
1 tsp salt
2 tbsp red vinegar or lemon juice
1 tsp chili (optional)
2 tbsp. tomato paste
What to do
- using a coring knife core the zucchinis and eggplants and discard the pits (or use it in another recipe if you like) and always keep a water pot to keep the vegetables in after coring, to avoid it going black
- Mix the first 8 ingredients (stuffing) and stuff the cored veggies (the photo shows a darker stuffing and thats simply because this one had some ground veal in it)
- line all stuffed zucchinis
This stuffing can go in any type of vegetables, try it also with grape leafs or cabbage.
mix all the sauce ingredients and pour over the lined zucchini and eggplants
- Cover your dish first with parchment and then with aluminium foil
- In a preheated oven (180C) cook for about 2 hours then uncover and cook for another 20 -30 minutes and avoid it becoming dry.
- bil Afiya
المحشي الخالي من الأرز
المحشي من الأكلات اللي نادر نلاقي أحد من أفراد العائلة ما يحبها .. وتلاقي من السهل ادخال الخضار كوجبة للصغار من غير ما يمانعون ، لكن المشكلة انه يحتوي على الأرز و تصير كثرته من غير رياضة شي متعب للجهاز الهضمي. الطريقة هذي راح نستبدل الأرز بالقرنبيط/الزهرة النية المفرومه وراح تكون بنفس اللذة و ماراح نفتقد الأرز كثير. لاحظوا ان المحشي اللي أسويه في العادة يكون فيه لحم لكن ممكن انكم تخلونه من غير لحم و يكون لذيذ أيضاً
اللي نحتاجه
رأس قرنبيط متوسط الحجم مفروم
٣ حبات طماطم مقطعه قطعاً صغيرة، اضافة الي واحدة كبيرة مقطعه قطعا كبيره للصلصة لاحقا
حبة بصل متوسطة الحجم مقطعه قطعا صغيرة
حبتان من الثوم مفرومتان
١ كوب بقدونس ثم نقوم بتقطيعه
١ كوب من الكزبرة و نقطعه أيضا قطعا صغيرة
١/٢ م.ط نعناع ناشف
١ م.ش ملح بحري
١ ١/٢ م.ش فلفل أسود
١٠ حبات كوسى صغيرة أو باذنجان أو الاثنين معاً
للصلصة
١ كوب من أي مرقة تفضلونها أنا استخدم مرقة الدجاج المنزلية
٢ م.ط خل أحمر أو عصير ليمون طبيعي
١ م.ش ملح
١ م.ش فلفل حار ( اختياري ) بس يعطي نكهة اضافية لذيذة
١ بصلة متوسطه مقطعه قطعا كبيره
١ طماطم كبيرة مقطعه قطع كبيرة
٢ م.ط معجون طماطم
١ م.ش مرقدوش ناشف
الطريقة
نقوم بحفر وتفريغ الكوسى من محتواها و كذلك الباذنجان
نضع الكوسى و الباذنجان في وعاء به ماء حتى لا تسود أثناء قيامنا بالحفر
نخلط مكونات المحشي جيدا و نقوم باشعال الفرن على درجة حرارة ١٨٠ سيليزية
نقوم بحشو الكوسى و الباذنجان و رصه في إناء الفرن للخبز
ثم نخلط مكونات الصلصة
يصب الخليط فوق الخضار المحشية ثم يغط الوعاء أولا بورق الفرن ثم ورق الألومنيوم ويدخل الى الفرن
يترك الاناء مغطى في الفرن لمدة ساعتين ثم يرفع الغطاء و يترك في الفرن حتى يتحمر من ٢٠-٣٠ دقيقة
ألف عافية
تسلم يدك باين انو الطبق فيه لمعه كنو زيت ؟ بس مافيه بالوصفه مكتوب زيت؟؟ وشكرن
LikeLike
الله يسلمكم 🌺 بالفعل في ٢ ملعقة طعام من السمنه أضافه لشوربة العظم .. شكرا للتنبيه راح أضيف المقدار الناقص
LikeLike