The following recipe is one of my favorite hummus replacing recipes. Unlike real hummus this gets better flavor when it stays longer but it also gets harder due oil content, but you can make it lighter with a bit of water and it would be as good as you first made it.
Ingredients
2 cups of presoaked and washed cashew nuts
1/4 cup sesame flour or organic tahini (look for roasted sesame tahini for deeper flavor)
1/4 cup lemon
1/4 cup water
1/4 cup extra version olive oil
2 minced cloves of garlic
1 tsp salt
1/2 tsp chili (optional)
1 tsp smoked paprika
Direction
• Put all ingredients in a bullet blender for smoother result
• Ground for 3-4 minutes until creamy
• Serve as a dip with green like celery, carrot sticks, and beetroot sticks for a vegan treat or with beef Qawerma for a paleo meal
• Garnish with paprika, mint leaves and emerald green droplets of olive or avocado oil
Variation
Make Avocado hummus
• Prepare same ingredients and add 2 ripe avocados and 2 tbsp coriander
Make nutbased mango hummus
• Prepare same ingredients and add 1 medium size avocado and 1 tsp turmeric
Make Ruby hummus
• Prepare same ingredients and add 1 cup cubed raw beetroot 1 tsp dried mint and 1 tsp chili flakes
Make Hummus dressing
• Prepare 1/2 the ingredients then add 1/4 cup water and 2 tbsp lemon juice and adjust salt
Tahini for sandwiches
• 2 tbsp of the hummus mix with 1/4 cup water and 1/4 tsp salt
الوصفه التاليه من الوصفات اللذيذة التي أستغني بها عن الحمص المحضر من البقول. الكازو من المكسرات ذات شخصيه متلونه يمكن استخدامه لعمل أساس لخلطات وتغميسات كثيره
واليوم احب اشارككم بطريقتي في عمل الحمص بدون بقول وباستخدام بنات عائلتها الآخرين وهي الكازو . ونلاحظ ان الفرق البسيط بين الوصفه الأساسيه ووصفة الكازو انه قد يصبح الحمص جاف بعض الشي اذا تبقى منه بواقي لاحتواءه على دسم المكسرات ذاته، لكن ممكن إعادته لحالته الاولى بإضافه بعض الماء والليمون.
طريقة عمل تغميسة حُمُّص الكازو
اللي احتاجه
٢ كوب من الكازو المنقوع والمغسول بعد النقع
١/٤ كوب طحينة سمسم عضويه
١/٤ كوب عصير ليمون
١/٤ كوب ماء
١/٤ كوب زيت زيتون عضوي
مهروس حبتين من الثوم
١ م.ش ملح بحري
١/٢ م.ش فلفل حار (اختياري)
١ م.ش پاپريكا مدخنه لنكهه مقاربه من النكهه الاصليه
للتزيين
قطرات زمرديه من زيت زيتون عضوي (فلسطيني ان أمكن) او زيت أڤوكادو مع بعض اوراق النعناع وقليل من الپاپريكا
وصفات مشتقه
حُمُّص الاڤوكادو
• نقوم بخلط المكونات السابقه مع بحبتين من الأڤوكادو الناضج تماما و١/٤ كوب من أوراق الكزبرة الخضراء
حُمُّص المانجو
• نقوم بخلط المكونات السابقه مع حبة مانجو حلوه وحامضه مقشوره ومقطعه بالاضافه لملعقة شاي كركم
حُمُّص ياقوتي
• نقوم بتحضير المكونات السابقه مع كوب من الشمندر الني وملعقة شاي من رقائق الفلفل الحار و١/٢ ملعقة شاي من النعناع المجفف.
صلصة الطحينه
• ٢ ملعقة طعام من خليط الحمص مع ٢ م.ط ليمون ١ م.ط ماء
Amazing. Tastes better than hummus. Thanks
LikeLike
The mango hummus was an exquisite dip that I’m glad many find appealing 🌺
LikeLike