Crustless sweet potato pie پاي البطاطا الحلوة الخالية من الطحين

This sweet potato pies are made with one idea, that the crust is made solely with sweet potato. I have made these many times with so many variations wether #paleo or #vegan, the end decision is totally yours. To fill a 16 cm pie dish you need one large (+400g) sweet potato, pealed and sliced thinly with a mandolin, then sprinkled with about 2 tsp of salt, to extract liquid to avoid having a lot of liquids in the pie. Once liquids are extracted dry with a clean kitchen towel than lay inside pie dish (leaving parts to overlap or align with dish rim, and depending on how much you desire thickness of the pie). 

Using eggs in stuffing is optional, as it will make the pie take better shape and volume, not to mention flavor and nutrients. But you can still make it without (but its best to let it cool completely before serving it).

 

This is one of my favorite stuffings

Ingredients  

Spinach and mushroom pie 

2 tbsp olive or avocado oil 

6 cups of fresh spinach sautéed with shredded onion and garlic (1 medium onion + 2 garlic)

1 cup of shredded coriander leafs 

1/4 cup of preferred stock 

1/2 cup of coconut or cashew milk 

1/3 cup arrowroot ( or 2 egg optional)

spices (1 tsp salt, 1/2 blk pepper, 1/2 tsp turmeric)

1 cup of sliced organic shiitake, brown buttons, or any variety of mushrooms 

1/2 cup of toasted sliver almonds or pinenuts (optional)

Direction 

  1. Turn oven on 180 C 
  2. Mix broth + coconut milk + arrowroot or cassava + eggs (if using) 
  3. Cook spinach and coriander in olive oil then add onion and garlic, followed by broth and coconut milk mixture. 
  4. Add spices, and follow with toasted nuts if using 
  5. Fill prepared sweet potato pie with stuffing 
  6. Decorate with strips of sliced sweet potato 
  7. Cover with baking paper and aluminum foil then baked covered for 30-40 minutes 
  8. Uncover and bake for another 10 minutes 
  9. Serve with salads, micro green, fermented vegs or as it is 
  10. If you’re not using eggs make sure to let it cool completely before slicing as its going to be runny with its hot 

پاي البطاطا الحلوة الخالي من الطحين 

جاءت الفكرة من إستخدام شرائح البطاطا الحلوة عندما كنت أقوم بأحد الحميات و اقتضى الأمر الاستغناء عن طحين جوز الهند الذي أستخدمه بكثرة. قمت حينها بتقطيع البطاطا الى شرائح رفيعه رقيقة باستخدام آلة المندولن الموجدوة بين الصور ، واستطعت بعد تقشير حبة واحدة من البطاطا الحلوة (٤٠٠ غرام أو أكثر) و بعد رشها بملعقتين شاي من الملح للتخلص من السوائل الاضافية الموجودة في البطاطا (نقوم بتجفيف السوائل بفوطة نظيفة) ثم حشوها بما شئت، أن أحصل على وجبة لذيذة جداً (تأكل باردة أو ساخنة) و يمكن عملها مسبقاً و تناولها كلما دعت الحاجة. لعمل پاي قطره ١٦ سنتيمتراً نحتاج لحبة بطاطا حلوه واحدة 

استخدام البيض في الحشوة أمر إختياري إلا أنه يساعد في حصولنا على پاي متماسك القوام اضافة لزيادة المغذيات و النكهات للطبق النهائي  (ال أنه يمكن الاستغناء عن البيض لكن يتعين ترك الپاي تبرد تماماً)

مكونات عمل پاي السبانخ والفطر 

٢ م.ط من زيت الأڤوكادو أو زيت الزيتون

٦ أكواب من السبانخ الطازجة 

١ كوب من أوراق الكزبرة المقطعه 

قطعة بصل مبشورة ناعماً مع حبتين من الثوم المهروس 

١/٤ كوب من مرقة الدجاج أو الخضار 

١/٢ كوب من حليب جوز الهند أو حليب الكازو/الكاجو

١/٣ كوب من طحين الأروو (أو بيضتان  اختياري)

بهارات (١ م.ش ملح + ١/٢ فلفل أسود + ١/٢ كركم)

١ كوب مشروم شيتاكي أو بني مقطع أو أي نوع من الفطر

١/٢ كوب شرائح لوز أو صنوبر محمصه منزلياً (اختياري)

الطريقة 

  1. أوقد الفرن على حرارة ١٨٠ درجة 
  2. نخلط الحليب و مرقة الخضار أو الدجاج + طحين الأروو  (او البيض اذا كان مستخدماً)
  3. نطبخ السبانخ و الكزبرة بعد قلي البصل ثم تضاف الثوم المهروس 
  4. اضافة مخلوط الحليب و المرقة فوق خليط السبانخ ثم البهارات ثم المكسرات (اذا استخدمناها)
  5. نملأ پاي البطاطا الحلوة، بخليط السبانخ 
  6. نغطى الپاي بشرائح من البطاطا الحلوه و نغطيها بعد ذلك بورق الفرن 
  7. يغطى بورق الألمنيوم و يخبز بالفرن لمدة ٣٠ – ٤٠ دقيقة 
  8. تكشف الپاي و تخبز ١٠ دقائق أخرى 
  9. تبرد قليلاً ثم تقدم مع السلطة أو الخمائر أو روب جوز الهند أو كما هو من غير أي إضافة 
  10. يفضل ترك الپاي حتى تبرد تماماً اذا لم نستخدم البيض لان الپاي تكون رخوة قليلاً 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s