Pagan Bagels بيغلز پيليو وڤيغن

 

I regularly do bagels as they offer great quick meals, simply heat/toast, cut, and stuff and you’re good to go.

Through the years I tried many recipes with almond or coconut  flour, using eggs normally to bind flours. Although they were good baked breads, still the texture was with to soft or two hard, which made making them regularly less and less interesting.

Last week I decided to give it ago using cassava (there is a lot yet to be made with this root plant), and i was blown away with the results.

Today I share the whole experience  with you, tomorrow you get to make the one with fresh tapioca as well. Also tune in to my youtube channel as I will post the video soon.  These wonderful grain free, egg free, nut free and dairy free, are simply amazing and I hope you try them and share your experience with me.

Ingredients 

3 tbsp of chia seeds mixed in a cup of water, and left for 10 mins to bloom 

1 cup of cassava flour

1 cup of arrowroot

1/3 cup organic palm shortening  (coconut oil won’t work)

2 tbsp apple butter 

1 tbsp red vinegar 

1 tsp guar gum

1 tsp baking powder (GF)

1/2 tsp salt 

Bagel topping

(mix these three ingredients)

3 tbsp sesame

2 tbsp poppy seeds 

1 tbsp kosher salt flakes 

 

Optional toppings

Cumin seeds or zaatar spice 

1 tsp instant yeast for flavor 

Direction

  • Fill a pot with water and bring to boil
  • Mix dry ingredients with shortening separately, then top with the wet ingredients and mix well with handheld blender or by hand

 

 

 

 

  • Wet your hands with water and shape five balls
  • Make a central holes in each ball with your thumb
  • When water in the pot is boiling, ladle one prepared bagels and move around to avoid it to stick to the base of the pot. Make sure you don’t exceed two at a time 
  • Boil bagels for two minutes then pick them and put them on prepared baking tray
  • Turn oven on 170 C 
  • Slather some oil and sprinkle bagel topping 
  • Bake for 20-25 minutes or until its browned and harden from outside
  • Leave out to cool, and when ready stuff’em up with whatever you desire, these bagels are truly awesome

 

البيغلز من المخبوزات اللذيذة، واللي ممكن استخدمها كبديل للخبز بشكل يومي. في الماضي كنت أعتمد طحين اللوز بشكل أساسي في اعدادها لكن مع الوقت قمت أفضل أجهز أنواع أخرى من الخبز لأني كنت أحاول أقلل من استخدام طحين اللوز.

الاسبوع الماضي جربت كثيراً مع طحين الكساڤا و الجذر الطازج أيضاً كون الأول غير متوفر بالخليج حالياً لكن سيكون باذن الله كما حدث مع بقية المواد البديلة. و أخيراً قدرت أجهز الوصفة بالطحين و بالجذر أيضاً و دون استخدام البيض اللي كان وجوده أساسي لتماسك المكونات.

البيغلز هذي  خالية من المكسرات، وخالية من الحبوب والألبان والبقول و الغلوتين و يجعلها ملاءمة للتغذية خلال حمية الاستبعاد و التغذية النياتية و الپيليو. أتمنى تجربونها و تعطوني رايكم و تشاركوني بتجاربكم

المكونات 

٣ م.ط من بذور الچيا منقوعه في كوب ماء لمدة ١٠ دقائق 

١ كوب من طحين الكساڤا 

١ كوب طحين الاروو

١/٣ كوب من الشورتينغ العضوي 

٢ م.ط زبدة التفاح (الطريقة معروضة في  پروفايل الانستا  

١ م.ط خل التفاح 

١ م.ش علكة الغوار 

١ م.ش بيكنغ پاودر (خالي من الغلوتين) 

١/٢ م.ش ملح 

لتغطية البيغلز (نقوم بخلط مايلي) 

٣ م.ط بذور السمسم 

٢ م.ط حبة سودا 

١ م.ش رقائق ملح 

إختيارات أخرى 

٢ م.ط حبوب الكمون (اختياري)

٣ م.ش من الزعتر (اختياري) 

الزبيب للحشو (خالي من الرصاص) أو الزيتون  اختياري

١ م.ش خميره خالية من الغلوتين (للنكهه اختياريه) 

الطريقة

  • نضع على النار قدر به ماء ونقوم بغليه
  • تخلط المكونات الجافة مع الشورتينغ (ما عدا مكونات تغطية البيغلز)،  ثم يضاف الى هذه المكونات مزيج السوائل  
  • تعجن بالخلاط اليدوي جيداً أو باليد
  •  تكوَّر خمس قطع من العجين أو أقل حسب الحجم الذي تفضلون، ونقوم بالضغط بالمنتصف لعمل ثقب في الوسط 
  • عندما يغلي الماء في القدر نقوم بوضع قطعتين من البيغلز مع التأكد من عدم تركها تسقط للقاع فتلتصق 
  • يغلى العجين لمدة دقيقتين وفي هذه الأثناء نوقد الفرن على حرارة ١٧٠ درجة
  •  ترفع البيغلز من الماء المغلي و تدهن بزيت (استخدم السمنة المنزلية) وترش بخليط التغطية من السمسم و الحبة السوداء و الملح
  • تخبز بالفرن لمدة تتراوح بين ٢٠-٢٥ دقيقة أو الى أن تحمر 
  • تُخرج من الفرن و تترك لكي تبرد تماماً 
  • تُحشي البيغلز بما تحبون وتفضلون 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s