When I was making the PAGAN Bagels recipe I was so excited of the results, texture and taste, but something was missing! I was sure I’m preparing something that will help many, but at the same time, I kept thinking, not many can prepare it with ease! Preparation is a bit overwhelming specially for those of us who are not well experienced in kitchen, let alone alternative cooking. So that was there, and at the same time, those who could might find it difficult finding the ingredients!
Cassava flour is still not available in the gulf region market, and I do hope it will be soon.
So, I thought why not prepare it with fresh cassava/tapioca its available in the market! fresh and frozen. hmmmm!
It didn’t take me much to gear up, and get couple of tapioca roots from an asian market, and I started messing around with it.
I did it!
I replaced Cassava flour with half portion of fresh cassava and kept the rest of ingredients. I just tweaked the arrowroot portion and added coconut flour to absorb moisture, and tapioca starch to increase malleability.
Ingredients
3 tbsp of chia seeds mixed in a cup of water, and left for 10 mins to bloom
3/4 cup of fresh tapioca cut into small pieces
1 1/4 cup of arrowroot
1/3 cup tapioca starch (plus more for dusting and shaping the dough)
3 Tbsp coconut flour
1/3 cup organic palm shortening (coconut oil won’t work)
2 tbsp apple butter
1 tsp guar gum or xantham gum (used to trap air bubbles in the dough)
2 tsp baking powder (GF)
2 tsp instant yeast for flavor (optional but use GF variety if you decide)
1/2 tsp salt
Bagel topping
(mix these three ingredients)
3 tbsp sesame
2 tbsp poppy seeds
1 tbsp kosher salt flakes
Direction
- Fill a pot with water and bring to boil
- Grind fresh tapioca ver well before adding dry ingredients (except baking powder)
- Add the shortening
- Top with the wet ingredients and mix well with handheld blender or by hand, then add the baking powder (this is to avoid over mixing)
Egg replacer (Chai seeds with water)
- If the dough was crumply add 1 tbsp of water at a time until it holds as a malleable dough
- Wet your hands with water and shape five balls, or less if you desire to make larger bagels
- Make a central holes in each ball with your thumb, and try to work with cracks in the dough by using your wet hands to cover and fix these cracks
- When water in the pot is boiling, ladle one prepared bagels and move it around to prevent it from sticking to the base of the pot. Make sure you don’t exceed two bagels at a time
- Boil bagels for about two minutes, then pick them and put them on prepared baking tray
- Turn oven on 170 C
- Slather some oil and sprinkle bagel topping (egg wash also works)
- Bake for 20-25 minutes or until its browned and harden from outside
- Leave out to cool, and when ready, cut, toast and add whatever you desire
- Note that these bagels will harden when kept in the fridge, so when you need to reuse it, heat in a microwave or toast in toaster, to make these bagels soft again.
- For freezing these baked goods, place in a ziplock or glass container, and when you need to reuse, defrost and toast
- Enjoy
بيغلز التاپيوكا الطازجة
هذه الوصفة المقرونة بالوصفة السابقة تم اعدادها لأسباب.
أثناء انشغالي بتجهيز البيغلز، انتبهت الى أنه بالرغم من سعادتي لتحضير بديل أقرب في النكهة للمنتج الأصلي (لكن دون احتواءه على الحبوب أو الألبان أو البيض أو المكسرات) الا أن دقيق الكساڤا لا يزال غير متوفر و الى كتابة هذه الأسطر في السوق الخليجية! و أتمنى أن يكون في القريب العاجل
هذا الاحساس بأن الوصفة السابقة ستكون محل اهتمام مجموعة محدودة من الأشخاص المهتمين بالتغذية البديلة، و هذه المجموعة ستتضاءل لعدم وفرة الطحين أساساً . لذلك قررت أن أقوم بتجربة جذور التاپيوكا الطازجة لوفرتها في الأسواق الآسيوية محلياً. و قد كان و النتيجة كانت مرضية جداً و لا تختاف كثيراً عن تلك التي استخدمت بها طحين الكساڤا.
هذه هي المكونات بعد أن قمت بتعديل بعض المقادير و اضافة طحين جوزالهند لكي يمتص الرطوبة من العجين الناتج ونشا التاپيوكا لجعلها أكثر مرونة.
البيغلز هذي خالية من المكسرات، وخالية من الحبوب والألبان والبقول و الغلوتين و يجعلها ملاءمة للتغذية خلال حمية الاستبعاد و التغذية النياتية و التغذية الپيليو. أتمنى أن يكون هذا المجهود في صالحكم
المكونات
٣ م.ط من بذور الچيا منقوعه في كوب ماء لمدة ١٠ دقائق
٣/٤ كوب من التاپيوكا الطازجة
١ ١/٤ كوب طحين الاروو
١/٣ كوب من نشا التاپيوكا
٣ م.ط من طحين جوزالهند
١/٣ كوب من الشورتينغ العضوي
٢ م.ط زبدة التفاح
١ م.ش علكة الغوار
٢ م.ش بيكنغ پاودر (خالي من الغلوتين)
٢ م.ش خميرة فورية (اختياري للنكهة و ليس للتخمير و يراعى استخدام الأنواع الخالية من الغلوتين)
١/٢ م.ش ملح
لتغطية البيغلز (نقوم بخلط مايلي)
٣ م.ط بذور السمسم
٢ م.ط حبة سودا
١ م.ش رقائق ملح
الطريقة
- نضع على النار قدر به ماء ونقوم بغليه
- نقوم بتقشير التاپيوكا و تقطيعها قطعاً صغيرة
- نستخدم فقط ٣/٤ الكوب و البقية ممكن تجميده و استخدامه حين الحاجه
- تفرم التاپيوكا جيداً في الخلاط ثم يضاف لها بقية المواد الجافة ما عدا البيكنغ پاودر و مكونات تغطية البيغلز
- بعد أن تقرم جيداً نقوم باضافة المكونات السائلة ثم البيكنغ پاودر
- تعجن بالخلاط اليدوي جيداً أو باليد
- نبلل أيدينا و نقوم بعمل خمس قطع من العجين أو أقل حسب الحجم الذي تفضلون، ونقوم بالضغط بالمنتصف لعمل ثقب في الوسط
- عندما يغلي الماء في القدر نقوم بوضع قطعتين من البيغلز مع التأكد من عدم تركها تسقط للقاع فتلتصق
- يغلى العجين لمدة دقيقتين وفي هذه الأثناء نوقد الفرن على حرارة ١٧٠ درجة
- ترفع البيغلز من الماء المغلي وتدهن بزيت (استخدم السمنة المنزلية) أو بياض البيض ان أحببتم وترش بخليط التغطية من السمسم و الحبة السوداء و الملح
- تخبز بالفرن لمدة تتراوح بين ٢٠-٢٥ دقيقة أو الى أن تحمر
- تُخرج من الفرن و تترك لكي تبرد تماماً
- تُحشي البيغلز بما تحبون
- ملحوظة: عندما توضع البيغلز بالثلاجة ستصبح صلبة مع مرور الوقت، لاعادتها لليونة المطلوبة يتم تسخينها بالمايكروويڤ أو في فرن دافيء أو تحميصها في في الفرن ثم نقوم باستخدامها
- تبقى بالثلاجة لمدة اسبوع و في الفريزر لمدة أطول