Paleo Sandwich bread; my favorite so far! خبز التوست الباليو.. للاستعمال اليومي بدون غلوتين أوحبوب

photo 11

 

This bread is Grain Free * Gluten Free * Dairy Free * Legumes Free * Yeast Free

هذا الخبز خالي من الغلوتين و من جميع أنواع الحبوب و البقول و الألبان 

Ok so this took some time but not intentional I will assure you, it was to put it as much as possible in fail safe measurements recipes. Plus I wanted to test it with some of my close friends and it all was good. Today I’m sharing my first, and probably the one I stick with mostly, recipe for sandwich bread. I started making this with egg yolks but combining eggs and baking powder meant that sulphuric odor will be noted. Then I used the method of adding vinegar to baking soda before adding eggs but still this did not eliminate that undesirable smell. So I thought of eliminating the egg protein in the form of yolks, and I was pleasantly surprised. Actually, really happy with the results. And I hope when you try it you will get that reaction too.

One last note, the butter flavor of the end bread is really good for desserts like bread pudding and French toast so I suggest you keep the ingredients as they are and once you’re in control you can alter and share with us your experience.

The recipe is simple and straight forward.

What you need

1 cup of presoaked cashew nuts

¼ cup coconut flour

¼ cup cashew milk

2 tbsp arrowroot flour

1 tbsp raw honey or organic maple syrup

1 tbsp apple vinegar

1 tsp salt

1 tsp baking powder

7 large egg whites

photo 8

وصفة خبز التوست التالية من الوصفات الخاصة و المفضلة، خذت مني وقت علشان أقدر أحطها في مقادير ممكن أي أحد يسويها من غير فشل.. أتمنى تجربونها لأنها بالفعل تغنيكم عن استخدام الخبز العادي الى حد كبير.. كل ما في الموضوع مسألة تعود. الخبزه مافيها صفار بيض عن قصد لأن صفار البيض و بيكنغ صودا يتفاعلون و يطلع من ضمن المكونات غاز كبريتي يعطي رائحة مميزة للي يخبزون خبز الباليو.. بمجرد ما شلت الصفار نهائيا من الوصفة نتج عندي خبز يكاد يكون دائما موجود ومتوفر عندي في البيت.

أتمنى تجربونه بالمقادير اللي حطيتها و اذا تمكنوا منه تقدرون وقتها تغيرون و تعدلون حسب ما يناسبكم .. و تعليقاتكم و أراءكم دايما مقدرة و أنتظرها.

المكونات

1 كوب كازو منقوع و مغسول

¼ كوب طحين جوز الهند

¼ كوب حليب كازو

1 م.ط عسل طبيعي غير مبستر

1 م.ط خل تفاح عضوي

1 م.ش ملح بحري

1 م.ش بيكنغ صودا

بياض 7 بيضات كبار

 

  • نحتاج وعاء للخبز طوله ما يتعدى 18 سم

Tools to use

7 inch bread baking pan oiled with coconut oil

 

 

What to do

  • Turn your oven on to 170 C

 

 

الطريقة

نشعل الفرن على درجة حرارة 170 درجة

نضع جميع المقادير ما عدا البياض و البيكنغ صودا في خلاط و نقوم بالخفق حتى نحصل على عجينة لينه

photo 5

  • Place all the ingredients except for the baking soda and egg whites in a blender and blend until you get a creamy paste
  • Now add the baking soda

photo 7

  • And mix some more

photo 3

 

  • In another glass bowl mix the egg whites until it turn foamy and soft peaks occur

photo 4

في وعاء زجاجي آخر نقوم بخفق البياض حتى نحصل على كريمة بيضاء متماسكه لكن ليست سميكه جدا

photo 2

 

photo 1

 

  • Take a heaping amount in a spatula and mix it vigorously with hands until the cashew mixture loosen a bit

 

نقوم باستخدام ملعقة تقديم كبيرة من بياض البيض و خلطها جيدا يدويا مع عجينة الكازو لكي تصبح العجينة خفيفة أكثر

نضيف بقية البياض و نقوم بالخلط لكن بهدوء حتى يضل قوام البياض محافظا على فقاعات الهواء الموجودة به (و يراعى عدم الاستمرار في الخلط بمجرد التأكد من أن المكونات اختلطت تماما)

photo 14

  • Once done, add remaining egg whites to the mixture and blend slowly and steadily until all incorporated ( don’t over blend because we need the air bubbles formed in the mixed egg whites)

 

بمجرد التأكد من أن المكونات اختلطت تماما)

 يصب المزيج في وعاء الخبز ثم يوضع في الفرن ويخبز لمدة 35 – 40 دقيقة

photo 13

  • Once done pour in the baking pan and then straight to the preheated oven
  • Bake for 35 – 40 mins. Then take It out and leave it to cool completely (2 hours + )

يترك الخبز ليبرد تماما مدة ساعتين

 يقطع الخبز بشكل مائل حساب السماكة التي تفضلونها و يستخدم للساندويج أو عمل الحلويات التي تتطلب استخدام خبذ التوست بها . وممكن تحميصه أيضا كما يتم مع الخبز العادي ( للعلم أقوم بمضاعفة الكمية دائما للحصول على خبزة بحجم أكبر )

و بالعافية 🙂  

photo 12

  • Once cooled slice diagonally and use as sandwich bread. Note that I always double the amount of the recipe to get a larger loaf, but it’s good to try it first to test how much you like it. I’m very certain you will !

4 Comments Add yours

  1. Tahani says:

    جزاك الله خير علي هالجهد المبذول

    Like

    1. mosta6eel says:

      العفو يا تهاني 🙏☺️ ممنون ومشكورة على التعليقات

      Like

  2. Hani says:

    وين أحصل حليب الكازو ؟؟ وهل اقدر استخدم اللوز بدال الكازو وحليب اللوز ،، او الجوز بدالهم ؟؟؟

    Like

    1. mosta6eel says:

      حليب اللوز أخف من حليب الكازو و تقدر تسويه في البيت بكل سهولة بأنك تنقع كوب من الكازو مدة 8 ساعات و تغسله و بعدين تضيف عليه 3 أكواب ماء و تخلطه بالخلاطة الى أن يصبح قوام واحد .. و بعدين ممكن إما إنك ترشحه بقطعة قماش قطني نظيف او تستعمله على نفس حالته .. مثل ما أنا أسوي 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s