Another take on sweet potato pie, this time its an impressive clean dessert.
This time I wanted to make an apple pie, cause it’s a dessertI that I would not mind eating everyday. The results were far more than what I expected, and in fact I wouldn’t rather make the original, because this is now my to go to apple pie whenever I like to have.
This can be made without coconut sugar, if you use sweet gala apples ( the sweetness is just right for me), but you can add coconut sugar if you want to invite more people to try alternative healthy desserts.
Ingredients
1 large sweet potato sliced with mandolin (sprinkle some salt to extract moisture, then dry with clean towel)
6 gala apples cubed
1 cup of blueberries
1/4 coconut oil
2 Tbsp lemon juice
2 Tbsp arrowroot
1 tbsp cinnamon
1 tsp vanilla
1/2 tsp nutmeg powder or cloves powder
1/2 tsp salt
Optional
1 cup shaved almonds
1/3 cup coconut sugar
Direction
- Prepare sweet potato pie as instructed in the previous post (but leave some of the parts out of the pie).
- Make sure to slather some coconut oil on the sweet potato
- Heat oven 180 C
- Mix all the ingredients and leave them for 10 minutes for flavors to develop
- Fill the pie with stuffing
- Sprinkle with shaved almonds with coconut sugar (if using)
- Bake for 10 minutes until the sweet potato is tender a bit so we can bend the sweet potato inward
- Lay the sweet potato flaps back on top if the stuffing and cover tightly with baking paper (to insure that it remains intact)
- Bake for 30-35 mins then uncover and bake for 10 minutes
- Let it cool then slice and serve with coconut ice-cream or coconut cream
- Will stay delicious for a whole week
پاي التفاح و التوت الأزرق من غير طحين
طريقة لعمل أحد ألذ الحلويات بالنسبة لي وهي فطيرة التفاح لكن بطريقة مختلفة تعتمد على البطاطا الحلوه فقط لعمل قاعدة الپاي. يمكنكم الرجوع للوصفة السابقة لتحضير قاعدة پاي البطاطا الحلوة. الرائع في وصفة الحلو هذه، هي أنها خالية من الطحين أو السكر (ويمكن أن اضافة سكر جوز الهند لترغيب الأطفال أو الاشخاص الذين يحبون تناول الحلويات بدرجة معينة من الحلاوة أو تجربة الحلويات البديلة)
المكونات
١ بطاطا حلوة كبيرة مقشرة ومقطعه بآلة الماندولن و مرشوشة بملعقتين من الشاي من الملح (للتخلص من الرطوبة و تجفيفها بفوطة نظيفة)
٦ تفاحات عضوية من نوع Gala لكونها حلوة الطعم
١ كوب من التوت الأزرق العضوي
١/٤ كوب زيت جوزلهند
٢ م.ط عصير الليمون
٢ م.ط طحين الأروو
١ م.ط دارسين/قرفة
١ م.ش ڤانيلا
١/٢ م.ش جوزة الطيب أو بودرة القرنفل
١/٢ م.ش ملح
١ كوب من اللوز المبشور (اختياري)
١/٣ كوب من سكر جوزالهند (اختياري)
الطريقة
- نقوم بتجهيز قاعدة الپاي كما جاء في الوصفة السابقة مع ترك أجاء من البطاطا خارج أناء الخبز
- نقوم باشعال الفرن على درجة حرارة ١٨٠
- نقوم بخلط جميع المكونات ماعدا اللوز و سكر جوز الهند
- نقوم بملأ الپاي بالتفاح و التوت، ثم نقوم بتغطية التفاح باللوز و السكر لو كنا
- سنستخدمهما
- نقوم بدهن أطراف البطاطا الحلوه بزيت جوز الهند ثم نقوم بخبزها لمدة ١٠ دقائق حتى تصبح الأطراف طرية و يمكن ثنيها
- نقوم باعادة أجزاء البطاطا الحلوه لتغطي الپاي
- نقوم بتغطية الپاي بورقة فرن بشكل جيد، ثم نقوم بتغطية الأناء بورقة الألمونيوم
- نخبز الپاي مدة ٣٠-٣٥ دقيقة، ثم نقوم بكشف ورق الفرن والألمونيوم و نضعها بالفرن مدة ١٠ دقاىق
- نتركها لتبرد ثم نقدم القطعه مع آيس كريم أو روب جوزالهند أو كريمة جوزالهند